Een HPP onderonsje: Annemarie Leeuwen & Hein van der Meer


  Blogs, General news

 

[Read in English]

Bankiers, advocaten, ontwikkelaars, wethouders en andere beslissers uit de vastgoedsector… allemaal met een hart voor vastgoed en een nog grotere passie voor fietsen. Afgelopen jaar tijdens HPBike 2021 nodigden wij zes van onze fietsers uit in ons oranje zitje voor een HPP onderonsje. Welke uitdagingen zien ze in de sector? Wat zouden ze doen als ze voor één dag minister zouden zijn? En hoe zouden ze elkaar kunnen versterken?

Lees hieronder het onderonsje tussen beslissers Annemarie Leeuwen (Senior Director, Deutsche Hypo NORD/LB Real Estate Finance) & Hein van der Meer (Partner, CMS Netherlands).

 

Bekijk hier het gehele filmpje

Wat was je eerste gedachte toen je vanochtend op stond?
H: Ik weet het wel hoor, ik werd vanochtend wakker en dacht, nou vandaag gaan we eens even 150 km fietsen. En ik had er zin in!
A: Nou dat was eigenlijk ook mijn gedachte. Ik dacht we zijn los, zin in!

Je bent voor 1 dag minister van de vastgoedsector, wat zou je direct doen?
H: Nou ik heb wel een idee! Ik zou een brief naar de kamers sturen dat er urgent geld moet worden gestoken in de woningsector.
A: Ja, de woningbouw moet bovenop de agenda komen en de politieke partijen moeten ophouden met zieltjes winnen en zich eens goed laten informeren door de markt. Ik zie graag een minister voor Wonen die uit de markt komt. Dus wie zouden we daar voor kunnen vragen?
H: Misschien iemand hier? Wienke Bodewes? Niet eens zo gek. Of Christa Thijssen? Nee, die moet bij HPP blijven voor de aansturing vanuit de markt.

Kunnen jullie samen een uitdaging bedenken voor de toekomstige beslissers in de vastgoedsector?
H: Jeetje…
A: Nou de uitdaging is natuurlijk voldoende woningen.
H: Concreter, waar ga je die neerzetten? Dat is natuurlijk een lastige vraag. We fietsten vanmiddag ergens midden in de rimboe en toen zei de wegkapitein ‘Hier komen woningen’ en toen dacht ik ‘Dat is zonde’, maar het moet wel.
A: Ik denk dat we moeten zoeken naar een combinatie van nieuwbouw en het verduurzamen van het bestaande vastgoed.
H: En wat denk je dan van de winkelstraten in kleine gemeenten? Ze verpauperen…
A: Nou niet alleen de kleine gemeenten, ook in de grote moet alles op de schop en moet er een andere invulling komen.
H: Een minister van Vastgoed hebben we nodig.
A: Ja, iemand die breder kijkt dan alleen wonen.

“Er moeten mensen uit het bedrijfsleven bij de minister aan tafel zitten en niet mensen die al eeuwig in het ambtelijk apparaat zitten.”

Als je drie dingen in de sector zou willen veranderen, welke zouden dat zijn?
H: Nou we hebben er al 1 besproken, meer geld naar de woningen.
A: Ik denk het heel belangrijk is dat er kennis op plekken komt waar besluiten worden genomen.
H: Ja de regering heeft inderdaad niet heel veel verstand van hoe wij opereren.
A: Er moeten mensen uit het bedrijfsleven bij de minister aan tafel zitten en niet mensen die al eeuwig in het ambtelijk apparaat zitten.
H: We hebben Minister Blok hier op de fiets gehad. Dat was een goede ontwikkeling. Die kon je gewoon op de fiets aanspreken, dat was heel direct.

H: Ik vind ook de fiscale maatregelen rondom de overdrachtsbelasting heel ingewikkeld.
A: Ja, die veranderen elke keer, dat is voor het beleggingsklimaat ook niet goed. Wat wij zien is dat veel portefeuilles in coronatijd van eigenaar zijn gewisseld en dat nu iedereen projectfinancieringen wil. Echter, daar moet wel een bepaalde balans in zitten.
H: Er wordt door de overheid mondjesmaat maatregelen genomen in het reguleren van de woningbouw en huurprijzen, maar dat kan beter. Precies wat we zojuist bespraken: als je de markt bij de overheid brengt dan zou dat een stap voorwaarts zijn.

“Als je de markt bij de overheid brengt dan zou dat een stap voorwaarts zijn.”

Wat is voor jou een ervaring in je carrière geweest en wat zou een jongere generatie hiervan kunnen leren?
H: De vastgoed is een heel boeiende sector, hard werken, maar wel erg leuk. Het is heel erg breed, kijk bijvoorbeeld naar de diversiteit van de groep mensen bij dit evenement. Ik zou iedereen aanraden in deze sector te gaan werken.
A: Toen ik net begon met werken was ik een tijdje telefoniste. In die tijd heb ik geleerd dat je iedereen met respect moet behandelen. Ik werd echt als voetveeg behandeld. Iedereen heeft een plek in de organisatie en je moet mensen waarderen, ook als ze in een andere functie staan als jij. Dat is voor mij de belangrijkste les die ik heb mee gekregen
H: En volg je hart. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond.
A: Ik denk dat we wel moeten werken aan de verhoudingen man/vrouw in de sector.
H: Zou ik jou eens wat vertellen, bij ons werken veel meer vrouwen.
A: Ja, maar dat is alleen advocatuur.
H: Ja, maar toch een goede ontwikkeling. Ik hoop dat de dames doorgroeien naar het management.

H: Morgen staat er 140 km op het programma naar Radio Kootwijk.
A: Ja, lekker een beetje hoogtemeters.
H: We zijn met de snelle groep nu in één keer 85 km doorgejakkerd. Ik hoop dat we morgen wel even een bakje koffie doen bij 50. Het moet wel een beetje leuk blijven 😉

Een moment van verbinding tussen twee fanatieke fietsers met een scherpe tong. Volgende keer in het HPP onderonsje een nieuwe verbinding, namelijk tussen Michon van der Salm (CEO, Whitewood) & Sebastiaan de Wilde (Directeur Vastgoed, NS Stations). Hoe gaan zij samen bouwen aan de toekomst?

Lees hier meer over HPBike.