Een HPP onderonsje: Mark van Doorn & Hanneke Diephuis


  Blogs, General news, HPP-REDA

 

[Read in English]

Projectontwikkelaars, adviseurs, wethouders, investeerders en andere beslissers uit de vastgoedsector… allemaal met een hart voor vastgoed en een nog grotere passie voor fietsen. Afgelopen jaar tijdens HPBike 2021 nodigden wij zes van onze fietsers uit in ons oranje zitje voor een HPP onderonsje. Welke uitdagingen zien ze in de sector? Wat zouden ze doen als ze voor één dag minister zouden zijn? En hoe zouden ze elkaar kunnen versterken?

Lees hieronder het onderonsje tussen beslissers Mark van Doorn (Algemeen directeur, Janssen de Jong Projectontwikkeling) & Hanneke Diephuis (Directeur, SENSE Vastgoed)

 

Bekijk hier het gehele filmpje

Jij bent voor een dag minister van de vastgoedsector. Wat zou je direct doen?
M: Ik zou echt serieus proberen in te grijpen in alle procedures die we in Nederland hebben. We zijn alleen maar verder van versnelling af aan het raken door regelgeving, bijvoorbeeld hoeveel rechten mensen krijgen. Er is soms een project in een dorp voor woningbouw, een basisschool of een andere voorziening waar twee van de driehonderd mensen tegen zijn. Die twee stemmen wegen dan veel zwaarder, dat is helemaal niet democratisch. Volgens mij zijn die procedures een beetje uit de hand gelopen.
H: Ik zat op een ander spoor. Minister van de vastgoedsector hè, dan denk ik direct aan wonen. Ik zou iets doen voor de starters. Nu hebben ze het al moeilijk, maar onze kinderen, de starters van later, al helemaal. Ik denk dat daar wel aandacht aan besteed moet gaan worden.
M: Absoluut, dat is wel echt een duivels dilemma. Wij willen als projectontwikkelaars ook echt gaan ontwikkelen voor die betaalbaarheid, bijvoorbeeld door steeds meer te prefabriceren. Toch blijft het ontzettend moeilijk om het betaalbaar te houden met de stijgende prijzen en ambities.
H: Wat ik dan ook belangrijk vind is diversiteit, dus niet alleen maar dezelfde standaard huizen. Dat is voor starters net zo belangrijk als voor ieder andere doelgroep. Dat is wel een grote uitdaging met prefab bouwen.

Hanneke Diephuis: “Wat ik dan ook belangrijk vind is diversiteit, dus niet alleen maar dezelfde standaard huizen. Dat is voor starters net zo belangrijk als voor ieder andere doelgroep. Dat is wel een grote uitdaging met prefab bouwen.”

Kunnen jullie samen een uitdaging bedenken voor de toekomstige beslissers in de vastgoedsector?
M: Ik zit te denken in de hoek van grondstoffen. We krijgen steeds meer schaarste en op dit moment zijn primaire grondstoffen nog goedkoper dan hergebruikte grondstoffen. Uiteindelijk willen we, het liefst in 2030, maar in ieder geval in 2050 een circulaire economie hebben. 2050 lijkt nog heel ver weg, maar we moeten daar met elkaar toch heel erg hard aan gaan werken om op die manier met materialen om te gaan. Maar misschien heb jij nog wel iets belangrijkers? Je noemt het net ook al hè, die betaalbaarheid.
H: Ja, ik denk ook zeker dat verduurzamen een absolute must is en heel hoog op de prioriteitenlijst staat. Echter, ik denk dat het huidige systeem er wel voor zorgt dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan. Dus ik denk dat het een combinatie van wellicht die twee moet zijn. Ook mensen die niet een hele dure woning kunnen betalen moeten een duurzaam product kunnen kopen.
M: Het probleem is dat die twee dingen allebei hoog op de agenda staan, maar dat duurzaamheid gewoon de kostprijs verhoogt. Dat is heel erg conflicterend. Wij zien het vaak als we met corporaties deals maken. Corporaties willen heel graag duurzaam zijn, maar daarna gaan ze weer terug naar hun core business en dat is betaalbare woningen maken. Het is een dilemma. Sommige corporaties willen bijzonder zijn, sommigen hebben betaalbaarheid als prioriteit.
H: Ja, die zijn natuurlijk ook aan het zoeken. Het feit dat ze er mee bezig zijn is al stap 1.

Mark van Doorn: “We hebben een onlogische lappendeken van systemen om een woning sociaal te maken. De eindstand is dat je op projectbasis oneigenlijke discussies voert en onderhandelt met een corporatie en gemeente. Dat klopt niet.”

Als je nou drie dingen in de sector zou willen veranderen, welke zouden dat kunnen zijn?
H: Ik denk als eerste dat er nog meer vrouwen in de sector moeten werken op bepaalde posities.
M: En bij jullie minder vrouwen he 😉
H: Haha, ja ik weet uit ervaring dat een divers team veel kan brengen. Dan chargeer ik man zijnde man en vrouw zijnde vrouw. Wij vrouwen sturen op andere manieren projecten aan. Een mengeling van aansturing in projecten zou veel goeds doen. Ik zou wel willen pleiten voor meer vrouwen in de harde kern van de bouw, zeker op bepaalde posities. Een ander ding, dat sneed jij net ook al aan, is dat er ellelange procedures zijn bij de gemeente. Ik heb voorheen samen met AM ontwikkeld en merkte dat we ten opzichte van de gemeente op hele andere niveaus met elkaar aan het praten waren. Dat was voor mij de reden om op te houden als ontwikkelaar.
M: Je krijgt een dikke huid van ontwikkelen hè. Ik heb een onwijs ongeduldig karakter, maar ik ben door de jaren heen geduldig geworden. Je moet volhardend zijn.
H: En als derde, wat zou er nog meer anders moeten zijn?
M: Ik heb zelf niet zozeer problemen met sociale woningen, maar ik vind wel dat er in Nederland wat mis gaat met hoe we tot sociale woningen komen. We hebben een onlogische lappendeken van systemen om een woning sociaal te maken. De eindstand is dat je op projectbasis oneigenlijke discussies voert en onderhandelt met een corporatie en gemeente. Dat klopt niet.

 

Een moment van verbinding met inhoud die aanstoot geeft tot een vervolg. Op dinsdag 5 juli gaan wij in gesprek over oplossingen voor het probleem dat Mark aankaart, namelijk het ontbreken van een centrale regie wanneer het gaat om volkshuisvesting. Welke afspraken moeten we maken om volkshuisvesting zo transparant en betaalbaar mogelijk te houden? En hoe creëren we vertrouwen tussen de sociale partijen en de markt?

Meer weten over deze bijeenkomst? Lees…
HPP over een betere samenwerking tussen sociale partijen & de markt.