HPP over de ingrediënten voor een duurzame gebiedsontwikkeling


  General news, HPP-REDA

 

In het gemeentelijk monument CAB (Utrecht), het voormalige Centrale Autoherstel Bedrijf van NS, kwamen we gisteren bijeen om in gesprek te gaan over duurzame gebiedsontwikkelingen. Het doel van de bijeenkomst was om te kijken naar de key-drivers voor een leefomgeving die zowel klimaatbestendig is als een positieve impact heeft op het welzijn van de mens. We nodigden twee sprekers uit die de noodzaak om te ontwikkelen voor morgen hebben weten om te buigen naar een kans.

Jozien Timmers (Head of Architecture Department bij MRP Development) nam ons mee in de gebiedsontwikkeling Cartesius in Utrecht waar ze concludeerde dat er drie key-drivers zijn voor een duurzame gebiedsontwikkeling, namelijk:

  • Educatie: in kaart brengen wat we echt nodig hebben en dit meetbaar maken in samenwerking met universiteiten.
  • Innovatie: gebruik van nieuwe bouwmaterialen en -methodieken
  • Integratie: vroegtijdig (!) met elkaar om tafel

Lees meer over het Cartesius project in haar blog.

De tweede spreker was Marianne Davidson (Vastgoedontwikkelaar / Manager innovatie & duurzaamheid bij VolkerWessels Vastgoed) over gebiedsontwikkeling Pasgeld, een onderdeel van project RijswijkBuiten. Met een ‘dreamteam’ van young potentials vastgoedprofessionals hebben ze op aanvraag van de gemeente met een onbevangen blik gekeken naar het gebied. Niet alleen hebben ze de huidige kwaliteiten van het gebied in kaart gebracht (denk aan ligging, cultuur en historie), ook hebben ze gekeken naar welke kwaliteiten ze willen toevoegen namelijk innovatie en elementen van het ‘stadsleven’.

Met het concept dat ze hebben ontwikkeld ‘Pasgeld Connects’ focussen ze zich op zeven thema’s: mobiliteit, klimaatadaptief, biodiversiteit, community, circulair, energie en service. Binnen deze thema’s hebben ze ambities gesteld en hierin geleerd dat focus aanbrengen onvermijdelijk is. Marianne: ‘Een visie = kiezen’. Een mooie eigen ambitie van het generation-Y team was dat ze over de belangen heen wilde kijken om zo een omgeving te creëren die waarde toevoegt én waarde behoudt. Zo hebben ze het project gestart met een visie en is er pas later daadwerkelijk getekend. Meer informatie over het project Pasgeld lees je op hun website.