In de klokkentoren… Marlies Zwols


  Blogs, General news, HPP-REDA

 

[In English]

Op de tekentafel komen veel aspecten samen. Het is voor Marlies Zwols en haar collega’s van OZ dan ook een uitdaging om een ontwerp te maken dat niet alleen voldoet aan de eisen, maar ook rekening houdt met de identiteit van de locatie en leefgewoonten van de eindgebruiker. ‘Voor welke doelgroep ontwerp je en waar ga je voor staan in dat ontwerp?’ Een bepalende vraag die niet altijd in lijn ligt met andere belangen.

Marlies Zwols is zakelijk directeur bij architectenbureau OZ. De kracht van OZ zit hem in het hechte team, de korte lijntjes en nauwe samenwerking met opdrachtgevers en gemeenten. Marlies: ‘We weten hoe projectontwikkelaars en beleggers denken en het zit in ons DNA om snel te schakelen.

Zo zijn we in staat om met de nodige creativiteit en kennis van technologie betaalbare woningen te ontwerpen en realiseren.’

Balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid
Toch blijft het elk project een enorme uitdaging om de juiste balans te vinden tussen kwaliteit en betaalbaarheid en daarnaast rekening te houden met aspecten zoals de steeds groter wordende krachten van het klimaat. Marlies: ‘Het is vaak zo’n puzzel om een project haalbaar te maken, dat bijna vergeten wordt voor wie we de huizen bouwen en wat ons einddoel is: bijdragen aan het ontwikkelen van een gezonde leefomgeving.

Om dat te bereiken moeten we de stem van de toekomstige bewoner vertegenwoordigen en investeren in leefbaarheid waaronder sport, groen, maatschappelijk vastgoed en zorg.’

Creativiteit, leefbaarheid én duurzaamheid
Een project waar creativiteit succesvol is ingezet om de leefbaarheid van de omgeving te verbeteren en bij te dragen aan het nijpende woningtekort is Ravel Residence op de Zuidas in Amsterdam (ruim 800 studentenwoningen). Voor dit modulaire en tijdelijke project ontwierp OZ een kunststofpaneel met een rond raam. Het paneel kon snel worden ontwikkeld en gedupliceerd in de fabriek en kan in de toekomst worden hergebruikt. Door herhaling van de panelen in het ontwerp boden de panelen niet alleen een oplossing voor geluidsoverlast van het spoor en de A10, ook ziet het gebouw er geweldig uit. Ondanks zijn volume heeft het gebouw een speelse en modieuze uitstraling gekregen passend bij de jonge bewoners.

Een succesvol project door de samenwerking van OZ met andere HPP leden Student Experience en Jan Snel. Marlies: ‘Als je elkaar weet te vinden ben je al zoveel rijker.’

 


 

In januari 2021 namen een aantal van onze beslissers plaats in de klokkentoren van Capital C Amsterdam en deelden ze hun wensen en voorspellingen voor het jaar 2021. Elke maand lichten we er één uit. Vorige maand hoorden we meer over het verhaal van Sander Dekker (Cordeel). Bekijk de video voor alle verhalen.

 

 

Holland Property Plaza is hét netwerk voor beslissers in de vastgoedsector.

Meer weten?