Minister de Jonge & HPP in gesprek over het investeringsklimaat


  General news, HPP-IREIN & Finance

 

Afgelopen week ontving Holland Property Plaza minister Hugo de Jonge tijdens een van haar bijeenkomsten en kregen wij de kans om ons als HPP, inclusief de aanwezige HPP-leden, te presenteren. Wij gingen kort het gesprek aan over de goede relatie van HPP met buitenlandse investeerders en financiële partijen en wij benadrukten de waarde en het belang van deze partijen voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

De minister gaf aan het werk van HPP te ondersteunen en sprak de wens uit dat overheden en marktpartijen in dezelfde richting optrekken. Hij nodigde HPP aan het einde van zijn bezoek uit om met hem het gesprek aan te gaan op zijn ministerie. De hoofdvraag zal dan zijn: Hoe kan het rijk beleggers, investeerders en ontwikkelaars het beste betrekken bij grootschalige woningbouwopgaven?

Foto’s door: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Ook hebben wij afgesproken om hem meer inzicht te geven in de HPP-IREIN-leden en hun economische belang ter verbetering van het begrip van buitenlandse investeerders en hun activiteiten in de Nederlandse vastgoedmarkt. Dit alles voor een stabieler en betrouwbaarder NL-investeringsklimaat.

Na het bezoek van de minister gingen we in gesprek over de grootschalige gebiedsontwikkeling Almere Pampus. Na een toelichting van Anneloes van Boxtel (Programmadirecteur Rijksvastgoedbedrijf) en Paola Huijding (Projectdirecteur Almere Pampus, gemeente Almere) over de gezamenlijke opgave in het plangebied Almere Pampus werd er gediscussieerd aan de hand van drie stellingen.

  • Rijk en gemeente kunnen (master)plannen sneller en beter ontwikkelen met hulp van de markt
  • Anticyclisch bouwen is een harde noodzaak voor het voortbestaan van de markt
  • Maatschappelijke doelen zijn een must: 2/3 betaalbare woningen en waterbodem sturend

Tot slot werd bevraagd welke innovaties uit de markt van toepassing zouden kunnen zijn op de woningbouwopgave in Almere en welke voorbeeldprojecten bezocht zouden moeten worden om van te leren. De input vanuit de HPP-leden en het gesprek tussen markt en overheid is als erg waardevol ervaren. In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf wordt er een vervolg gepland.

Geïnteresseerd in HPP-bijeenkomsten? Bekijk de HPP agenda