Het moment voor een innovatie pitstop!


  Blogs, General news
by Jurjen Thomas

CEO OSRE

 

> Read the blog in English

Digitalisatie en innovatie zijn niet de sterkste eigenschappen van de vastgoedsector. Dat werd maar weer eens ernstig duidelijk op 16 maart 2020, toen onze minister-president dringend adviseerde om allemaal vanuit huis te gaan werken. Het heeft bij sommige partijen 2 maanden geduurd voordat ze een account bij Zoom, Teams, Meet of Whereby hadden ingericht en de protocollen waren afgestemd op remote werken. Au!

Wanneer ik in gesprek was met beheerders en beleggers, was iedereen super druk. De retail was druk met crisismanagent, ‘kantorenland’ met het veilig kunnen terugkeren naar kantoor en ‘wonen’ met het verkopen en verhuren van woningen, want de laatste assetklasse is ‘nog’ niet geraakt door COVID-19.

Men was zo druk met het runnen van de dagelijkse business dat er geen tijd meer was voor alle gestarte innovatietrajecten. Met argumenten als: “Dat werkt nu toch niet met de mensen die thuis zitten” of “Ik heb het nu zo druk met een remote organisatie dat ik liever wat handjes erbij neem, dan nadenk over het proces efficiënter maken” of “Het MT neemt alleen via de videomeeting de broodnodige besluiten. Innovatie wordt uitgesteld tot we weer naar kantoor mogen komen.” Wow!

Zelf denk ik dat dit de perfecte crisis is voor een pitstop.

Uiteraard moeten de business en dagelijkse werkzaamheden gewoon doordraaien. Echter we hebben tijd over, namelijk alle reistijd! Tel voor de gein eens de reistijd van uw organisatie op (inclusief woon-werk). Precies! Tijd over dus om nu stappen te maken op product-, process- en businessmodelinnovatie.

De afgelopen jaren is innovatie en technologie boven op de agenda komen te staan. We zijn doodgegooid met events, artikelen, blogs en vlogs. Tijd voor actie was er alleen niet. Dus pak hem nu! Helemaal nu de wereld om u heen iets vertraagt. Het is niet voor niets dat Max de pitstraat induikt bij de eerste de beste gele vlag.

Iedereen zit in de safetycar modus, dus waarom nu niet vol gas geven op het optimaliseren of vernieuwen van uw propositie?

Daarnaast aandacht geven aan het slimmer maken van uw interne processen en met elkaar eens kijken of het oeroude businessmodel van een transactievergoeding nog wel de juiste is?

We hebben dit als technologiepartij zelf ook gedaan. Ook wij hebben sinds 16 maart tijd over en zijn extra aandacht gaan besteden aan slimmer werken, door het verbeteren van onze Agile Scrum way of working. We zijn gaan innoveren op onze propositie door bijvoorbeeld een datastudio en data consultancy toe te voegen. En ja, ook ons businessmodel hebben we opnieuw tegen het licht gehouden.

Met het nieuwe bestuur van de community HPP-C&I van Holland Property Plaza hebben we dit ook gedaan. De vroegere afkorting van ‘Construction and Industry’, hebben we vervangen door ‘Connect and Innovate’. We willen vier keer per jaar in een bijeenkomst een relevant thema aanpakken. Na een korte inspiratiebite door interessante sprekers willen we in een discussie de diepte in gaan door ketenbreed de connectie te leggen en zo integrale handvatten te bieden op product-, proces- en businessmodelinnovatie.

Kortom, wat houdt u tegen?! Pak dit moment nu uw concurrentie in de safety-car modus onderneemt. Neem de tijd voor een innovatie pitstop en …

knal er na deze mondiale crisis uit met een totaal geoptimaliseerde of vernieuwde organisatie.

Zo kunt u exponentieel versnellen, waar uw concurrentie lineair blijft voortkabbelen.

DISCLAIMER: Waarschijnlijk voelt u zich totaal niet aangesproken, omdat u juist nu wel aan het innoveren bent! Dat kan, want ik scheer nu voor de eenvoud even alle makelaars, propertymanagers en assetmanagers over een kam. Gelukkig zijn er uitzonderingen waar u dus tot behoort!

Jurjen Thomas,
CEO OSRE
Board member Holland Property Plaza C&I