Holland Property Plaza 15-jarig jubileum: een terugblik


  General news

 

Volwassen worden door vertrouwen en samenwerken

Een mooi feest was het, maar ook een met inhoud. Op 1 juni vierde Holland Property Plaza, hét netwerk voor beslissers in vastgoed en bouw, haar vijftienjarig bestaan in Slot Zeist. Met zo’n zeventig leden en relaties werd vooral vooruitgekeken onder het motto ‘People, planet, property’. Slagroom op de feestelijke taart was de prikkelende presentatie van Edward Huizenga, bijzonder hoogleraar strategie, innovatie en verandering, aan de Maastricht University. Hij had een belangrijke les: het is gemakkelijker om mensen rond een ‘purpose’ te verzamelen, dan ‘purpose’ in mensen te persen. En ook: hoe ga je van goede bedoelingen over naar daadwerkelijke actie?

 

Video 15 jaar15-jarig jubilieum in 1 minuut

In zijn openingswoord vergeleek voorzitter Wienke Bodewes HPP met een adolescent op reis naar volwassenheid. Wie ben je nu en wie wil je zijn? Die identiteitsreis begint al aardig vorm te krijgen: het netwerk omspant de volle breedte van de vastgoed- en bouwsector en dat geeft HPP een uniek karakter. Het bonte reisgezelschap, dat zich nog voortdurend blijft uitbreiden, is geen drammerige lobbyclub of dichtgetimmerde brancheorganisatie, maar een peer organization die drijft op onderling vertrouwen. Daarin staan de persoonlijke relaties centraal, en die worden, zo betoogde Bodewes, meer dan uitstekend gefaciliteerd door Christa Thijssen en haar HPP-team. Bodewes over Thijssen voor het aansnijden van de jubileumtaart en de champagne-toast:

“Bij HPP gaat het niet om stenen, maar om mensen. Het is een filosofie die al vijftien jaar wordt uitgedragen door Christa, een verbinder pur sang.”

Purpose in action
De interactieve presentatie van ‘veranderingshoogleraar’ Edward Huizenga, gloedvol ingeleid door HPP-bestuurslid Tessa Flantua, maakte daarna flink wat los. Hoe krijg je mensen en organisaties in de actiestand rondom de grote sociale en duurzame uitdagingen? Waarom hebben we ‘purpose’ – positieve impact op de wereld om ons heen – nodig in onze business? Hoe breek je door het ingebakken kortetermijndenken door naar de langetermijnhorizon? Huizenga presenteerde een paar overtuigende cijfers. Aandeelhouders zien purpose driven bedrijven significant beter presteren op de Dow Jones Sustainability Index in markten waar werknemers én consumenten in overweldigende mate kiezen voor dit soort bedrijven.

 

 

 

Vijf niveaus
Huizenga presenteerde daarna met veel inzichtgevende voorbeelden een ladder van vijf niveaus om purpose in actie te krijgen:

  1. niets doen (do nothing)
  2. doen wat loont (do what pays)
  3. je steentje bijdragen (do your fair share)
  4. roadmap naar nul (do mission zero)
  5. goed presteren, goed doen (doing well, doing good)

Tussen droom en daad
De transitie naar een purpose driven strategie is geen rozenpad, zo maakte Huizenga snel duidelijk. Waarom organisaties nog op niveau 1 zitten? Tussen droom en daad staan nogal wat (praktische) bezwaren ernstig in de weg, zoals we uit de psychologie weten. Zo zijn mensen niet zo goed in het voorspellen van ontwikkelingen, is er een berg ‘shit of yesterday’ die opgeruimd moet worden en is onze oprechte betrokkenheid ook een ding (hot-cold empathy gap). Het verklaart waarom nog veel organisaties alleen hun economische verantwoordelijkheid nemen. Maar ook als ze zeggen meer te willen doen, kun je blijven hangen op niveau 2. Bedrijven als Chevron en Shell zijn op papier ambitieus, maar in de praktijk gaat de transitie niet snel genoeg: het zijn te kleine stapjes die ze maken voor deze grote veranderingen. En ook hier komt een psychologisch fenomeen om de hoek kijken: zelfattributie. Het is een cognitief fenomeen waarbij mensen mislukkingen buiten zichzelf zoeken, maar successen graag op eigen conto zetten.

Nederlandse voorbeelden
Niveau 3 gaat duidelijk een hele stap verder: bedrijven nemen hier meer actieve verantwoordelijkheid. Huizenga gaf voorbeelden van AIG, de grootste verzekeraar in de VS, die haar kennis deelt met grote steden om hun sociale en maatschappelijke weerbaarheid te verbeteren. Maar ook Nederlandse bedrijven zitten volgens Huizenga op dit niveau. ING (programma’s om klanten te helpen betere financiële keuzes te maken), Ahold (Instock: 15% voedsel uit de schappen ‘gered’ voor maaltijden in volksbuurten) en Philips (de heroriëntatie op gezondheidszorg en mondiale bijdrage aan de SDG’s op gebied van gezondheid en welzijn).

 

 

 

Roadmap naar nul
Op niveau 4 zitten bedrijven die hun roadmap hebben getekend om Net Zero te bereiken. Ze laten de gaten en tekortkomingen zien waaraan actief gewerkt wordt met concrete doelstellingen en deadlines. Denk aan uitstoot en klimaatverandering of aan biodiversiteit. Huizenga gaf een mooi voorbeeld van disruptor Lemonade in de (oerconservatieve) verzekeringsbranche: de eerste peer to peer-verzekeraar die een flat fee rekent om de kosten te dekken en het geld dat overblijft na (snelle) uitbetaling van claims reserveert voor maatschappelijke projecten, waarvoor polishouders hun voorkeur kunnen uitspreken. In 2021 ging het al om een bedrag van bijna twee miljoen euro voor allerlei non-profits over de hele wereld.

Koopman en dominee
Op het hoogste niveau (5) is er een goede symbiose van ‘doing well’ en ‘doing good’: hier hebben de koopman en de dominee elkaar gevonden. En hier is geen (vaak geframede) tegenstelling tussen financieel en maatschappelijk goed presteren. Huizenga liet een kort filmpje zien over de transformatie van DSM van chemievervuiler tot een purposegericht, mondiaal wetenschappelijk bedrijf in voeding, gezondheid en biowetenschappen. De statements van topman Feike Sijbesma illustreerden dat treffend en

geven het belang aan van leiderschap en standvastigheid, waardoor er draagvlak in de organisatie ontstaat, het zogenoemde sunflower gedrag: mensen richten zich als zonnebloemen naar de inspiratiebron.

Mentimeter
Met behulp van de realtime feedback tool Mentimeter nodigde Huizenga de deelnemers uit om in te schatten op welk niveau hun organisaties zich op dit moment bevindt. En dat leverde interessante en realistische feedback op uit de zaal. De meerderheid zag zichzelf op niveau 3 zitten, maar er waren ook eerlijke geluiden te horen (niveau 2: “we zijn nog volop bezig old shit op te ruimen”). Vier deelnemers schatten zichzelf op het hoogste niveau in. Voorzitter Wienke Bodewes vond deze open houding typerend voor de sfeer binnen HPP, maar plaatste in zijn afsluitende woord ook nog een kritische kanttekening. “Wij bevinden ons allemaal in een heel competetieve omgeving, waarin het niet altijd gemakkelijk is om te manoeuvreren met monopolistische opdrachtgevers. We gaan de uitdagingen zoals door Edward Huizenga geschetst, in elk geval binnen HPP adresseren.”

 

   

 

Bekijk hier de HPP agenda voor aankomende bijeenkomsten