HPP over de transformatie van binnensteden


  General news

 

[In English]

In de steden, en niet alleen de G5, heeft een absolute kaalslag plaatsgevonden. Voordat de coronacrisis uitbrak werd elke lege plek in de straten opgevuld met horeca. Nu door de crisis ook de ‘tijdelijke’ horeca is verdwenen en meer retail verdwijnt is er een gat geslagen in het straatbeeld. Praktisch elke stad en dorp in Nederland heeft dit probleem… Hoe gaan we structureel de binnensteden weer levend maken?

Jeroen Lokerse (Head of Cushman & Wakefield) riep in zijn presentatie op om de unieke inrichting van de Nederlandse steden met man en macht te bewaken. In veel andere landen is de retail uit de binnenstad gehaald, waardoor ook het wonen en werken naar de randen van de steden zijn verplaatst. Een onomkeerbare verandering…

Volgens Jeroen zijn de problemen in retail niet te wijten aan corona, die waren er al. 2020 was juist het jaar met de hoogste omzet. Echter de aankopen vinden nu voornamelijk online plaats en deze trend zal naar verwachting zo blijven. Hij vreest daarom de nu nog verborgen leegstand van winkels in de fashion en schoenen.

Om de problemen structureel aan te pakken moet de centrumfunctie van de stad worden hersteld. Hij pleit voor een samenwerking tussen banken, gemeenten en verhuurders om wonen en werken terug te brengen in het centrum. Op die manier borgen we onze unieke stedelijke inrichting en houden we alles op een prettige loop- en fietsafstand.

Ook Huib Boissevain (Owner Annexum) bevestigt deze tijd als een gouden kans voor transformatie. Hij schetste het probleem dat de leegstand niet alleen verspreid is door de stad, maar ook vele eigenaren kent. Zijn suggestie is om alle leegstand samen te brengen en te transformeren naar woningen. Gemeenten en banken moeten hierin een leidende rol nemen.

Daarnaast pleit hij voor meer kantoren in de winkelstraat. Juist nu thuiswerken een blijvende verandering lijkt te zijn, is het voor zelfstandigen ideaal om een (shared) werkplek om de hoek te hebben. Ook de maakindustrie terugbrengen in de binnensteden zou voor meer reuring zorgen.

Het tot stand brengen van deze veranderingen vergt een vernieuwd bestemmingsplan. Niet een pand toewijzen aan een bestemming, maar meer vrijheid bieden door enkel te zeggen wat niet kan.

De algemene conclusie van de bijeenkomst is dat de winkelleegstand een langdurige trend is en dat we de binnensteden weer levendig kunnen krijgen met een mix van werken, wonen en maakindustrie. De rol van de overheid is hierin leidend.

Geïnteresseerd in de opname van de presentaties? Neem contact op!