In de klokkentoren… Wienke Bodewes


  Blogs, General news

 

[In English]

Begin dit jaar nam Wienke plaats in de klokkentoren van Capital C. Hij blikte vooruit op het jaar 2021, met de wens om balans terug te brengen in onze maatschappij. Hoewel hij optimistisch is over de toekomst, is hij toch kritisch als het gaat om bepaalde ontwikkelingen in de vastgoedsector: “We zijn gewend geraakt om zonder kennis van data de modetrends te volgen op het gebied van wonen en werken. Echter, we moeten dieper graven naar de werkelijke tendensen en op basis van data onze eigen koers bepalen.” 

Wienke Bodewes is voorzitter van Holland Property Plaza en al decennialang actief in de gebouwde omgeving. Zijn eerste verdiensten in de vastgoedsector kregen vorm in de beginjaren van de stadsvernieuwing in Rotterdam, waar veel instrumenten zijn ontwikkeld die we nu als zelfsprekend ervaren. Sindsdien heeft Wienke veel voor de vastgoedsector betekend, waaronder het ontwikkelen van spraakmakende gebiedsontwikkelingen in zijn voormalig functie als CEO van Amvest en nu als adviseur vanuit zijn eigen bedrijf Bodewes & Bodewes.

Innovatie, verbeeldingskracht & realiteitszin
Wanneer je Wienke vraagt naar wat hij belangrijk vindt, is zijn antwoord: “de combinatie van realiteitszin, innovatie en verbeeldingskracht”. Deze waarden zijn de rode draad in zijn carrière of het nu gaat om nieuwe bouwmethodieken, fondsen voor ouderenzorg of gebiedsontwikkelingen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van Duin in Almere en de binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Cruquius in Amsterdam.

Koers varen op basis van data
Echter, de laatste jaren ziet hij het evenwicht tussen realiteitszin en verbeeldingskracht verstoord worden door een gebrek aan gedegen kennis. Wienke:

“Een maatschappelijke ontwikkeling die mij tegenstaat is dat veel personen in onze branche en daarbuiten dingen roepen zonder kennis van data. Als het maar trendy is, is blijkbaar alles geoorloofd.

Neem bijvoorbeeld de discussie over de woningmarkt; de kennis van would be economen, politici en vastgoedgoeroe’s is vaak niet dieper dan een regenplas.” Volgens Wienke is dit gebrek aan kennis niet alleen ergerlijk, maar ook gevaarlijk. Er komen maatregelen uit voort die de situatie verergeren in plaats van verbeteren, zoals de wijzigingen in de overdrachtsbelasting, de zelfbewoningsplicht en het ingrijpen in de commerciële huren. Zijn kritische advies is dan ook om een nieuwe balans terug te brengen in de maatschappij en een koers te gaan varen gebaseerd op data, niet op modetrends.

Onderzoekend en toetsend
Bij Holland Property Plaza ziet hij partijen die dit advies ter harte nemen en hierover in gesprek gaan. Niet met het idee de wijsheid in pacht te hebben, maar juist onderzoekend en toetsend. Wienke: “Ik heb bij HPP al veel sector overschrijdende samenwerkingen en initiatieven zien ontplooien, dat maakt me een trotse voorzitter. Voor mij is de toegevoegde waarde van Holland Property Plaza in de vastgoedsector dan ook evident. Zo is HPP in staat om marktpartijen en overheden met elkaar te verbinden op een heel praktisch niveau.

Steeds meer publieke partijen zoals middelgrote steden sluiten zich aan bij HPP waardoor de discussies meer diepgang krijgen, een echte verrijking”.

 


 

In januari 2021 namen een aantal van onze beslissers plaats in de klokkentoren van Capital C Amsterdam en deelden ze hun wensen en voorspellingen voor het jaar 2021. Elke maand lichten we er één uit. Vorige maand hoorden we meer over het verhaal van Wiggert Karreman (APF International). Bekijk de video voor alle verhalen.

 

 

Holland Property Plaza is hét netwerk voor beslissers in de vastgoedsector.

Meer weten?