Jozien Timmers (MRP) over langer gezond en gelukkig leven in Cartesius Utrecht


  Blogs, General news, HPP-REDA

 

Voor de vastgoedsector ligt een grote rol weggelegd in de transitie naar een toekomstbestendige delta. Een delta waarin we in balans zijn met de natuur en waarin iedereen in onze samenleving gelukkig kan leven, wonen en werken. Hoe kunnen wij met vastgoed een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij en planeet? Wij vroegen het een van onze HPP-beslissers, Jozien Timmers. Als Head of Architecture Department bij MRP en ontwikkelaar van de duurzame stadswijk Cartesius in Utrecht, tilt ze duurzaam bouwen naar een hoger level.

Jozien, allereerst gefeliciteerd met je dochtertje! 6 weken oud nog maar. Ik kan me voorstellen dat je drijfveer om je in te zetten voor een duurzame toekomst hierdoor alleen maar groeit.

Jozien: “Dankjewel, en absoluut! Ik vind het erg belangrijk dat wij op een verantwoordelijke manier met deze wereld omgaan en dat we plekken creëren die nog lang standhouden. Het is fijn om op een plek te werken waar we die verantwoordelijkheid samen voelen en we ook echt iets kunnen betekenen voor de toekomstige generatie. Cartesius in Utrecht is daar een mooi voorbeeld van.”

Cartesius, een duurzame stadswijk middenin Utrecht. Neem ons even mee…

Jozien: “Cartesius, dat we ontwikkelen in samenwerking met Ballast Nedam Development, wordt een mixed-use, groene, duurzame en gezonde stadswijk van bijna 3000 woningen, sociaal en vrije sector gemengd. In Cartesius doen we de belofte dat mensen langer gezond en gelukkig leven. Dat doen we gebaseerd op de wetenschappelijke theorie achter de Blue Zones. Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen op een gezonde manier oud worden en meetbaar langer leven. Wij willen deze theorie toepassen en vertalen naar een stadswijk. Daarnaast proberen we met Cartesius de balans te herstellen met de natuur en de impact van de gebouwde omgeving op de planeet en de mens te minimaliseren.”

“In Cartesius doen we de belofte dat mensen langer gezond en gelukkig leven. Dat doen we gebaseerd op de wetenschappelijke theorie achter de Blue Zones.”

Een geweldige ambitie, maar ook een flinke uitdaging. Hoe gaan jullie dit voor elkaar boksen? Wat is jullie geheim?

Jozien: “Onze kracht is dat we deze opgave interdisciplinair aanpakken. We kijken vanuit meerdere sectoren naar de vraag; dus niet alleen vanuit de vastgoedsector, maar ook vanuit de gezondheidszorg, het onderwijs, de gemeente en de overheid. Stap één hierin is educatie, wat betekent dat we vanuit wetenschap de uitdagingen analyseren. Wanneer het speelveld in kaart is gebracht, gaan we naar stap twee: innovatie. Dus wat zijn de juiste oplossingen? En wat zijn innovaties (ook buiten de vastgoedsector) die we kunnen implementeren? De derde stap is dat we alles met elkaar integreren, gezamenlijk. Hiervoor hebben we een convenant gesloten, waarin we hebben afgesproken daadwerkelijk te bewijzen dat we een wijk creëren waar mensen langer en gelukkig leven.”

Kan je iets meer vertellen over een innovatie die jullie binnen Cartesius toepassen die echt een verschil kan gaan maken?

Jozien: “Iets waar we echt trots op zijn, is dat we een bidirectioneel ecosysteem gaan creëren. Dat betekent dat we batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig gaan inzetten als opslag van duurzame energie. We zijn hiermee de eerste regio ter wereld. Cartesius is dus een proeftuin voor het upgraden naar een grootschalige implementatie van een toekomstige energiemarkt. En niet alleen voor de energiemarkt; Cartesius wordt voor veel instellingen een proeftuin voor duurzame ontwikkelingen op een grote schaal. Dat biedt perspectief voor toekomstige projecten.”

“Cartesius is een proeftuin voor het upgraden naar een grootschalige implementatie van een toekomstige energiemarkt.”

Het klinkt als een droomproject voor jouw duurzame ambities. Is dit hoe jouw droomwereld eruit ziet?

Jozien: “Ja, absoluut. Mijn droomwereld is dat iedereen uit zijn eigen hokje stapt en met elkaar durft mee te denken. Dat is ook mijn oproep aan de vastgoedsector. De uitdagingen waar we voor staan zijn namelijk niet alleen vastgoed gerelateerd, maar zijn ook sociaal en ecologisch. We moeten dus kijken vanuit verschillende invalshoeken. Met Cartesius zetten we een stap in de goede richting om met elkaar te praten én het met elkaar te doen.”

Bekijk Jozien en onze andere beslissers:

Meer weten over Cartesius?