Wat zou de vastgoedsector zijn zonder buitenlandse investeerder?


  General news, HPP-IREIN & Finance

 

[Read in English]

Er wordt in de media en politiek met een negatieve wanklank gesproken over de buitenlandse investeerders in Nederland. ‘Hoezo?’ vragen wij ons af. Waarom ziet Den Haag niet het belang van deze kapitaalstromen voor ons vastgoed? Hebben onze politici wel een idee van wie deze buitenlandse investeerders zijn?

We gingen in gesprek met onze leden van de HPP-IREIN & Finance Community en lieten ons informeren over de rol en het perspectief van deze buitenlandse investeerders door de presentaties van:

  • Jan-Willem Bastijn, Global Capital Markets bij Cushman & Wakefield
  • Mark Kuijpers, Managing Director bij Greystar
  • Hans Vermeeren, Director Asset Management bij Patrizia

Jan-Willem gaf inzicht in wie de buitenlandse investeerders zijn, namelijk bijna allemaal institutionele investeerders die zich voor langere tijd commiteren. Met hun grote interesse in residentieel vastgoed, en de interesse in investeren in Nederland, is hun kapitaal ontzettend interessant voor de doelen van onze minister om 900.000 woningen te bouwen voor 2030. Daarnaast zou de kantorensector de laatste decennia niet zo gegroeid zijn zonder de buitenlandse investeerders. Waarom is Nederland dan een aantrekkelijk land om in te investeren? Onze goede universiteiten, betaalbaarheid, kwaliteit van leven, digitale infrastructuur en financiële ecosysteem. Als land weten we talent aan te trekken en te behouden, en dat resulteert in innovatie, groei, dynamiek en investeringen. De factor die momenteel onrust zaait (bij de buitenlandse investeerder) is het gebrek aan een politiek stabiel klimaat. De Nederlandse politiek moet een andere houding aannemen willen ze de buitenlandse investeerders behouden en aantrekken. Dat betekent een positieve tone-of-voice, duidelijke regels en ze moeten spreken met ‘one voice’.

 

   

 

Mark Kuijpers en Hans Vermeeren bevestigden de woorden van Jan-Willem en benadrukten het belang van een stabiel politiek klimaat, betrouwbare overheid en centrale regie. Factoren die de buitenlandse belegger ‘nodig’ heeft om te willen investeren en factoren die dus belangrijk zijn om kapitaal aan te trekken. De conclusie is namelijk dat we dat hard nodig hebben:

Jan-Willem: “De bottom line…. Innovatie & instroom van investeringen zijn nodig om Nederland in staat te stellen het hoofd te bieden aan lokale en mondiale problemen.”

En daarnaast, bestaat de zogenaamd “buitenlandes” investeerder wel? Onze kapitaalstromen zijn mondiaal en het is belachelijk om te denken dat we als Nederland een uitzondering zijn.

Meer weten over de (buitenlandse) investeerders in het HPP netwerk?

Lees over onze HPP-IREIN & Finance Community en bekijk onze leden.