Back to Normal or Back to the Future?


  General news, HPP-IREIN & Finance
by Annemarie Leeuwen

Senior Director of Deutsche Hypothekenbank & Board member HPP

 

read the article in English ]

Tijdens het online banken- en marktoverleg “Back to Normal or Back to the Future“ is het olifantenpaadje toegevoegd aan het vastgoedjargon. Voor dit overleg hebben we Bart Schutz, als sociaal economisch psycholoog verbonden aan Online Dialogue, gevraagd inzicht te verstrekken of wij de Covid-19 regels in acht zullen blijven nemen. In dit kader heeft Bart Schutz ons in zijn presentatie meegenomen naar de berijder en de olifant, waarin de berijder het bewuste en de olifant het onbewuste gedrag weerspiegelt. Het bewuste gedrag is te beïnvloeden is maar het onbewuste gedrag niet.

Ons onbewuste gedrag heeft tot gevolg dat wij o.a. de voor ons onnatuurlijke regel van 1,5 meter op den duur niet in acht zullen blijven nemen, tenzij je bijvoorbeeld tot een kwetsbare groep behoort, en wij grotendeels weer terug zullen gaan naar ons oude normale gedrag.

Kan de vastgoedsector dan ook weer opgelucht ademhalen? Helaas niet helemaal; het online shoppen heeft door Covid-19 een verdere toevlucht genomen, het thuiswerken is omarmd en het is nog afwachten of organisaties dit blijvend zullen incorpereren. Daarnaast zal de hotelsector nog even geduld moeten hebben voordat de zakenreiziger en de toerist zich weer in grote getale aandient. Vooralsnog lijkt de huurwoningenmarkt een safe haven.

Dank aan Heleen Aarts (CEO Amvest) voor het modereren van de online sessie.

Geïnteresseerd in de inzichten van een sociaal economisch psycholoog? HPP spint op een vervolg voor haar leden. We houden u op de hoogte!

Annemarie Leeuwen