Een HPP onderonsje: Michon van der Salm & Sebastiaan de Wilde


  Blogs, General news, HPP-PUBLIC, HPP-REDA

 

[Read in English]

Investeerders, (stations)ontwikkelaars, wethouders, architecten en andere beslissers uit de vastgoedsector… allemaal met een hart voor vastgoed en een nog grotere passie voor fietsen. Afgelopen jaar tijdens HPBike 2021 nodigden wij zes van onze fietsers uit in ons oranje zitje voor een HPP onderonsje. Welke uitdagingen zien ze in de sector? Wat zouden ze doen als ze voor één dag minister zouden zijn? En hoe zouden ze elkaar kunnen versterken?

Lees hieronder het onderonsje tussen beslissers Michon van der Salm (CEO, Whitewood) & Sebastiaan de Wilde (Directeur Vastgoed, NS Stations).

Bekijk hier het gehele filmpje

Wat vond je van het fietsen vandaag?
S: Ik vond het ver, maar wel heel leuk. En top georganiseerd. Ik heb het gevoel dat ik een profwielrenner ben. Je fiets wordt nog net niet aangepakt en gepoetst. Als je trek hebt in een bitterbal staat die voor je neus. Echt heel leuk. Ben jij beetje fanatiek fietser?
M: Was ik wel, maar nu al 1,5 jaar niet meer. Dus aan het einde van de rit was ik wel zuur.
S: Proost op de kennismaking!

Je bent voor een dag minister van de vastgoedsector, wat zou je direct doen?
S: Ik zou direct de minister van Infrastructuur bellen omdat ik écht geloof dat we de budgetten voor de ruimtelijke ordening moeten gaan bundelen.
M: Wat zou daar het voordeel van zijn?
S: Dan kunnen we geïntegreerd projecten maken. Ik zie nu te vaak in projecten dat vastgoed is geregeld en infra niet, of andersom. Ik zou direct een punt maken van geïntegreerde ruimtelijke planning in Nederland.

Sebastiaan: “Ik zie nu te vaak in projecten dat vastgoed is geregeld en infra niet, of andersom. Ik zou direct een punt maken van geïntegreerde ruimtelijke planning in Nederland.”

Kunnen jullie samen een uitdaging bedenken voor toekomstige beslissers in de vastgoedsector?
M: Ik denk dat we veel meer integraal moeten denken. Of je nou van een woningcorporatie, vastgoedontwikkelaar of gemeente bent. Hoe kunnen we de belangen meer verenigen?
S: Misschien in het verlengde daarvan moeten we publieke keuzes en verantwoording een vast onderdeel van het businessmodel laten zijn. Het zou niet meer geaccepteerd moeten worden om alleen geld op te halen en weer de verdwijnen. Ik zou nieuwe beslissers het gunnen om na te denken over hun rol.
M: Ja, die rol verandert ook. De wensen zijn sterker aan het worden en de informatiestromen worden steeds transparanter.
S: Bij NS zitten we in een glazen kantoor. Het is mooi om te zien dat steeds meer private bedrijven ook een glazen kantoor krijgen. Je bent niet meer anoniem iets aan het ondernemen.
M: Ja, dat wil je ook niet. Je wil betrokkenheid creëren en als je dat goed doet kan dat heel erg meewerkend zijn.
S: Ja, dan kan je verantwoord werken en ook na de deal nog trots zijn.

Wat is jou opgevallen tijdens corona in de vastgoedsector?
S: Dat het gewoon keihard doordendert. Bij elke serieuze economische crisis verwacht je dat vastgoed ook meedoet. Er liggen zoveel bedrijven op apegapen en zoveel mensen hebben het echt moeilijk en dan nog heb je een stijging van 20% van de huizenprijzen. Dat fascineert mij.
M: Ik vind dat onverklaarbaar. Kleine verklaring misschien is dat er nu een soort explosie is omdat we tijdens de financiële crisis alles op slot gooiden.
M: Ik ben wel bang dat er nog een bubbel gaat barsten.

Michon: “In mijn optiek zouden we het sociale en economische veel meer bij elkaar moeten brengen. Dus nadenkenover de vraag Voor wie doen we dit?.”

Als je nou drie dingen in de sector wou willen veranderen, welke zouden dat zijn?
M: Een ding is heel belangrijk, en dat doen we bij Whitewood zeker, dat is nadenken over de vraag ‘Voor wie doen we dit?’. Gelukkig zie ik die verandering bij veel bedrijven doorgevoerd worden. In mijn optiek zouden we het sociale en economische veel meer bij elkaar moeten brengen. Hoe we dat moeten doen vind ik complex, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Een ander belangrijk punt vind ik onze impact op de planeet. Hoe kritisch zijn we daar nou mee? Zijn we het niet alleen marketingtechnisch aan het verantwoorden?
S: Greenwashing!
M: Ja, precies. Of zijn we er echt mee bezig? Ik heb soms het idee dat we er niet echt mee bezig zijn. Wil je dit nog houdbaar maken dan moeten we nu rigoureuzere keuzes maken, bijvoorbeeld op korte termijn een wet die bepaalde dingen voorschrijft. Een belangrijk onderdeel hierin is, en dat is misschien punt 3, dat de toeleverende sector echt moet gaan omkeren. Ze moeten eigenlijk getriggerd worden door ons, door als vastgoedsector te zeggen ‘Ik ga bij jou niet afnemen als het niet circulair of lokaal is’.

Hoe zouden jullie elkaar kunnen versterken?
M: We gaan elkaar volgens mij op een aantal fronten businesswise wel tegenkomen. Dat zou een mooi moment zijn om te kijken of het werkt wat we allemaal besproken hebben.
S: Ja, ik ben heel benieuwd hoe we elkaar kunnen versterken in de doorstroom en het rouleren in de sector.
S: Leuk! Ik vind het leuk kennis te maken zo!!

Een moment van verbinding tussen twee nieuwe gezichten in de HPP Community. Benieuwd naar de andere beslissers in het HPP onderonsje? Lees het artikel van Annemarie Leeuwen (Senior Director, Deutsche Hypo NORD/LB Real Estate Finance) & Hein van der Meer (Partner, CMS Netherlands).

Wil je meefietsen met HPBike 2022? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!